10 nejlepších koktejlů, které chcete ochutnat

Na světě je všude dobře, nicméně na baru ještě o něco líp. To vám vysvětlí každý poživačný typ, který si rád užívá světa kolem a rozmazluje své chuťové pohárky. Koktejly k tomu prostě patří, často jsou hodně sladké a alkoholu je tu jen malá kapka, jindy je zase situace přesně opačná. Zkrátka, jako život a vybírat můžete hned z desítek různých typů. Každý bar či restaurace specializující se na koktejly vám totiž nabídne zajímavé možnosti. Tak si je pojďme projít také!

10. místo: Moscow Mule


Moskevský mezek, jehož hlavní součástí je samozřejmě vodka, vznikl v USA. Podává se v měděném pohárku, sestává se z vodky, limetkové šťávy a zázvorového piva v poměru 4,5:0,5:12 (respektive 50 mililitrů vodky – pozor – určitě ruské, čerstvá limetka a 100 ml zázvorového piva) a pár lístků máty. Poprvé se objevil v roce 1941 v newyorském hotelu Chatham, mimo jiné i proto, že v okolí žila řada emigrantů z bývalého SSSR. Díky zázvoru dokáže zahřát zmrzlé údy, znalci vědí, že se k němu nedává slámka a samozřejmostí je i spoustu ledu – podávat se může celoročně.

9. místo: Whiskey Sour


Relativně jednoduchý koktejl, k němuž potřebujete špičkový bourbon a výsledek by měl být také trochu zpěněný. Poprvé se Whiskey Sour objevuje ve Wisconsinu, kde jej v roce 1870 opěvuje tamní tisk. Podobný nápoj ale milovali britští mořeplavci a pili ho dokonce pro zdraví – dodával jim totiž aspoň maličko vitamínu C díky citronové šťávě. Recept? Bourbon, citronová šťáva, ideálně tedy čerstvá, cukrový sirup a vaječný bílek – což je spíš volitelná součást pro fajnšmekry. Poměr prvních tří ingrediencí je 4,5:3:1,5. Koktejl se připravuje v šejkru, a pokud budete přidávat bílek, nezapomeňte opravdu dobře promíchat. Zdobení plátkem citronu nebo třešní, podle preferencí.

Stránky: 1 2 3 4 5